Naksutin on ehdollinen vahviste, jonka ääni toimii selkeänä merkkinä koiralle, että se on toiminut oikein ja palkkio on tulossa. Kun naksutinta käytetään koulutuksen apuvälineenä, on ajoitus helpompaa ja harjoittelu pääsee etenemään.
Naksuttimella kouluttaessa pyritään siihen ettei koiraa tarvitse houkutella makupalalla, vaan makupala tulee näkyviin vasta naksauksen jälkeen. Tällä tavoin koira ottaa kontaktin ohjaajaansa ja oppii nopeammin, kun koulutus ei ole pelkkää makkaran jahtaamista.
Naksutin toimii paremmin kuin pelkkä kehu, sillä sen ääni on erottuvampi ja ajoitus on helpompaa. Kehun merkitys on koiralle usein erilainen kuin naksauksen ääni. Saatamme kehua koiraamme useita kertoja päivässä, mutta koiraa ei kuitenkaan palkita jokaisen kehun jälkeen. Kuullessaan kehun koira siis tietää toimineensa oikein, muttei automaattisesti ala odottamaan palkkiota, joten kehusana ei näin ollen ole ehdollisen vahvisteen asemassa. Kehumista toki saa - ja tulee - käyttää koiran kanssa aikaa vietettäessä, mutta uusia asioita opetellessa naksutin saa koira motivoitumaan paremmin kuin pelkkä kehu.
Tehokas palkkio = tehokas naksutin
Jokaisen naksauksen jälkeen seuraa palkkio. Jotta koira on valmis työskentelemään naksauksen kuullakseen, on palkkion oltava jotakin erityisen hyvää. Useimmiten toimiva palkkio on lihaisa ja pehmeä herkkupala, mutta harjoiteltavasta toiminnosta riippuen, se voi olla myös koiralle mieluinen lelu.
Ennen kuin palkkiota käytetään koulutuksessa, on testattava, että se on koiralle kyllin mieluinen. Jos palkkio on esimerkiksi koiran omaa kuivamuonaa, on se usein liian tavanomainen koulutukseen käytettäväksi. Koiraa koulutetaan pienissä pätkissä ja näiden hetkien ajan koiran on oltava intensiivisesti mukana koulutuksessa. Jos palkkio ei ole tarpeeksi hyvä, koira alkaa etsiä mielenkiintoisempia asioita ympäristöstään eikä jaksa keskittyä harjoitteluun. Jos naksutinta käytetään, kun koira ei ole kiinnostunut harjoittelusta, menettää se pikkuhiljaa tehonsa eikä koulutus pääse etenemään.
Koulutuksen suunnitteleminen
Naksuttimella koulutetut koirat ovat motivoituneita, innokaita ja oma-aloitteisia. Parhaimmillaan naksutinkoulutus on sitä, että voit aivan eleettä odottaa, että koira oma-aloitteisesti tai sattumalta suorittaa haluamasi toiminnon ja tämän tehdessään voit välittömästi naksauttaa. Ennemmin tai myöhemmin koira alkaa tarjota toimintoa, josta se on naksauksen ansainnut. Tällä tavoin oppiminen on nopeampaa, ja mikä tärkeintä, pysyvää.
Koiralta ei kuitenkaan aina tule vaatia heti alkuun valmista suoristusta, vaan opeteltava asia jaetaan pieniin osiin. Esimerkiksi seuraamista harjoitellessa koiran voi ensin palkita pelkästä katsekontaktista, edeten pikkuhiljaa siihen, että ihminen liikkuu ensin taaksepäin ja sitten vasta eteenpäin. Kun koulutus rakentuu eri tasoista, on kouluttaminen selkeämpää ja mahdollisen ongelman tullessa vastaan, kouluttaja voi paremmin todeta, mitä kohtaa pitää hioa ja jakaa mahdollisesti vielä pienempiin osiin.
Ajoitus - kaiken a ja o
Jos naksaus tulee puolikin sekuntia myöhässä, saatetaan vahvistaa jo väärää asiaa. Etenkin noutoa harjoitellessa ajoitus on äärimäisen tarkkaa, sillä myöhässä oleva vahviste saattaa vahvistaa kapulan pidon sijasta sen ulos sylkäisemistä.
Mitä tarkempi ajoitus on, sitä nopeammin koira oppii. Naksauttaminen on kuin ottaisi kameralla kuvan – mitä kuvassa näkyy, sitä on vahvistettu. Liian aikainen naksaus on yleensä parempi kuin liian myöhään tuleva, sillä koira on jo yleensä valmistelemassa liikettä.
Tarkka ajoitus vaatii kouluttajalta nopeaa reagointia sekä hyvää keskittymiskykyä. Ajoitusta voi harjoitella erilaisin ilman koiraa tehtävin harjoituksin, kuten heittämällä pallon ilmaan ja naksauttamalla, kun pallo on kaikista korkeimmassa kohdassa.
Naksuttimen käyttöönotto
Naksuttimen merkityksen opettamiseen tarvitset naksuttimen lisäksi pieniksi pilkottuja ja maistuvia makupaloja. Voit jakaa namit muutamaan eri kasaan, niin että yhdessä kasassa on noin kymmenen makupalaa.
Voit ottaa kaikki namit yhdestä keräämästäsi kasasta käteesi ja antaa herkut koiralle niin, että juuri kun koira ottaa namin suuhunsa, naksautat. Jotta koira ei kiinnittäisi liiaksi huomiota naksuttimeen, voit pitää sitä taskussasi tai selkäsi takana ja palkita koiran toisella kädellä. Kun koira on syönyt edellisen herkkupalan, sille annetaan välittömästi uusi nami naksauksen kera. Kun koiralle on annettu kymmenen makupalaa, voidaan pitää pieni tauko ja jatkaa hetken päästä uudelleen vastaavalla tavalla.
Kun edellämainitulla tavalla teet naksuttimen opettamista ehdolliseksi vahvisteeksi muutaman kerran päivässä noin parin päivän ajan, on naksutin valmis käyttöönotettavaksi koulutuksessa.
Huomioitavaa
Muistathan, että jos naksautat vahingossa väärään aikaan, sinun tulee silti palkita koirasi, jotta naksutin ei menetä merkitystään. Jos tällaisia virheitä tapahtuu usein, kannattaa vielä petrata ajoitustasi erilaisin ilman koiraa tehtävin harjoituksin tai helpottaa harjoitusta hetkellisesti niin, että pääset naksauttamaan oikeaan aikaan. Muussa tapauksessa koira voi oppia väärän tavan toimia.
Naksaus lopettaa toiminnon, joten esimerkiksi maahanmenoa harjoitellessa koira saattaa heti naksauksen äänen kuullessaan ponkaista ylös. Ei haittaa, vaikka koira ehtisikin nousta ylös, jos naksauksen ääni on kuitenkin tullut vielä sen ollessa maassa. On kuitenkin parempi, jos se palkkion saadessaan olisi vielä makuullaan, joten kannattaa asettua niin, että voit palkita koiran nopeasti. Esimerkiksi maahanmenoa harjoitellessa voit aluksi olla kyykyssä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti